Parajd és környéke

A parajdi só

A község vitathatatlanul legnagyobb vonzereje a sóbánya és a parajdi só ma már világszerte ismert gyógyító hatása. A bányászat Parajdon nem kifejezetten újkeletű, hiszen már a római korban is működött itt sóbánya. Szokás az ásványi sót megkövült napenergiának is nevezni, hiszen a parajdi só is az ősóceán kiszáradásával keletkezett. Több, mint 80 féle ásványi anyagot tartalmaz, különlegessége, hogy nem vonják ki belőle a természetes iszapot (ez egyébként látszik is rajta), így a só természetes olajokat is tartalmaz. Ugyanezt az iszapot használják a gyógyászatban is.

A sóbánya az 1960-as évektől rendezkedett be gyógyászati kezelésekre, szpeleoterápiával és klimatoterápiával foglalkozik, ma már naponta több ezer vendéget fogad. A bányába buszok szállítják egy 1250 méteres tárlón le és fel a gyógyulni vágyókat és a turistákat, akik így 120 méter mélyen tölthetnek el hosszabb-rövidebb időt. Orvosi beutalóval, vagy orvosi papír nélkül is le lehet mennni. Több napos kezelési jegyek is válthatók, de akik csak körbenézni szeretnének, azok se hagyják ki a bánya impozáns tárnáit. A bányában ökumenikus kápolna, játszótér, kisebb kiállítás, könyv- és játékkölcsönző működnek, lehetőség van asztaliteniszezni, tollaslabdázni, vagy csak sétálgatni és üldögélni, hiszen a kezelések 2-4 óra időtartamúak. Természetesen akik csak nézelődni mennek le, ennél hamarabb is fel tudnak jönni a buszokkal.

Kifejezetten javasolt a terápia asztma és allergia, légúti megbetegedések ellen. A kezelések hatására a teherbíró képesség fokozódik, a szervezet ellenálló képessége pedig megnő a fertőzésekkel szemben. A kúra segít a megfázás, a szénanátha, a szmog, sőt a stressz tüneteinek enyhítésében, hozzájárul a lelki egyensúly megőrzéséhez, vagy visszanyeréséhez és a vegetatív idegrendszer helyreállításához. Ellenjavallt a kezelés magas vérnyomás, fertőző megbetegedések, krónikus tüdőbetegségek, szívelégtelenség és láz esetén, ezért a kezelések előtt mindig kérdd ki orvos tanácsát!
A kezeléseket - már a felszínen - sósfürdő és iszapkúra is kiegészíthetik.

Egyedülálló attrakciója a bányának az a borgaléria, mely hat ország majd 300 féle borát kínálja, borkóstolókat szervez és az egyedülálló helyszínen igazán különleges élményt nyújt. Valljuk be, Székelyföld nem elsősorban borairól híres, így a borkedvelők számára kiváló célpont lehet a sóbánya borgalériája.

Persze az impozáns helyszínen koncerteket, szobrász és festőtáborok rendezvényeit és egyéb eseményeket is szerveznek.

Nehéz úgy végigmenni a parajdi, vagy más sóvidéki árusító pavilonok között, hogy lépten-nyomon ne akadnánk parajdi sóból készült termékekre. Sólámpák, sómécsesek, sópárnák, fürdősók, sószappanok, jódmentes étkezési só, sőt haszonállatok számára nyalósó is szerepelnek a kínálatban.

Ízelítő a program- és látnivaló kínálatból a környéken:

Környékbeli jeles, kiemelt események:

Egy-egy napos autós túrával elérhető érdekességek:

Programszervezésben, idegenvezetésben, vagy helyi szolgáltatók ajánlásában szívesen segítünk!

Galéria a környékbeli látnivalókról

Kattintásra a képek nagyobb méretben is megtekinthetőek!