11 hely Erdélyben, amit látnod kell

2014.04.07.

Nem is gondoltuk volna, mennyire nehéz egy tízes listát összeállítani Erdély legfontosabb látnivalóiból. Osztottunk, szoroztunk, hozzáadtunk, elvettünk, így ez a 11 pont sikeredett. Ahogy majd látható, kicsit így is "csaltunk", de reméljük, hogy a legtöbben abban egyetértenek velünk, hogy ezeket a helyszíneket igazán kár lenne kihagyni egy erdélyi utazás alkalmával.

Jöjjön tehát a szubjektív, verhetetlen erdélyi tizenegy!

1, A parajdi sóbánya

Talán senkit nem leptünk meg, hogy ezzel kezdjük a listát. Parajd első számú látnivalója turisták tízezreit vonzza évről-évre, a gyógyulni vágyók számára pedig igazi zarándokhely. A több, mint 80 féle ásványi anyagot tartalmazó parajdi só gyógyhatása messze földön híres, a bánya látogatása pedig a család minden tagjának nagy élmény. Aki Parajdon jár, ne hagyja ki a Sószoros bebarangolását, vagy egy könnyű túrát Rapsóné várához. Idén júniusra talán végre kinyit a felújított sós vízű strand.
A bánya a faháztól 3km-re van.

  

2, A Gyilkos-tó és a Békás-szoros

Van-e olyan utazó, akit nem ejtett rabul a tó és a szoros? Külön-külön is turistamágnesek lennének, így pedig, hogy egymástól mindössze néhány kilométerre találhatók, joggal számítanak az első számú úti célnak Erdélyben. Székelyföld egyetlen nemzeti parkja a Hagymás-hegység, mely a Gyilkos-tón és a Békás-szoroson kívül olyan legendás csúcsoknak ad otthont, mint az Egyes-kő, az Oltár-kő, az Öcsém-tető, vagy a Nagy-Cohárd. Parajd felől a Gyergyói-medence a vadregényes Bucsin-tetőn keresztül közelíthető meg, a nemzeti park felé útközben a gyergyószárhegyi Lázár-kastély és Gyergyószentmiklós is megérnek egy-egy megállót.
A tó 70km-re található a faháztól, a szoros további 15km.

  

3, Kolozsvár főtere

A Szent Mihály-templom Erdély második legnagyobb alapterületű temploma, tornya a kereszttel együtt 80m magas, ezzel Erdélyben a legmagasabb. A templom mellett álló, Fadrusz János által készített Mátyás király emlékmű a világ magyarságának büszkesége, a szoborcsoport Kolozsvár jelképe. Az egykori Nagypiac-tér négy oldala építészeti stílusokon átívelő paloták, lakóházak és középületek otthona, melyek közül a legismertebbek a Bánffy-palota, a régi városháza és a Központi Szálló. A főtéren kívül Házsongárd sírjai, vagy a csak pár utcányira lévő Mátyás-szülőház is kötelező látnivalók a kincses városban. 
Kolozsvár 160km, de az észak-erdélyi útvonalon érkezve Parajdra, éppen útba esik.

  

4, Székelykapuk Nyikómalomfalván, Fenyéden és Máréfalván

Székelyföld jelképeivel szinte minden településen lehet találkozni, bár faragásukhoz sajnos egyre kevesebben értenek igazán. A legtöbb és talán legszebben megőrzött kaput e hárum faluban lehet találni.
Nyikomalomfalva Székelyudvarhely felé esik útba, mindössze 30km, Fenyéd és Máréfalva pedig közvetlenül Székelyudvarhely mellett találhatók.

  

5, A Hargita

A székelyek szent hegye az ígéretek szerint, rövidesen aszfaltozott úton is megközelíthetővé válik, ami ellentmondásos érzésekkel tölti el a természeti értékeket óvni igyekvőket. A Hargita-hegység legmagasabb pontja, a kultikus, már-már szakrális tiszteletnek örvendő Madarasi-Hargita Ivó és Szentegyháza felől is megközelíthető, egyelőre terepjáróval, vagy traktorral viszik fel a turistákat. A hegység gazdag állatvilága és természeti kincsei jelentenek kiemelt vonzerőt, telente pedig egyre korszerűsödő síközpont üzemel, mely az időjárási viszonyoknak köszönhetően kifejezetten hóbiztos terepnek számít. Ivó felé útközben a zetelaki víztározó, Székelyvarság, a Csorgókő-vízesés és az ivói vadaspark lehetnek a legérdekesebb célpontok.
Ivó vagy Szentegyháza is 60km a faháztól.

  

6, Székelyderzs és Gelence templomai

Nehéz kiválasztani egyetlen templomot, ha Erdély szakrális helyszínei közül kell választani. Székelyderzs unitárius erődtemploma a Szent László-legendát ábrázoló középkori freskót és rovásírásos emléket is őriz, teljes joggal része az UNESCO Világörökségnek. Falai közé a falu lakói mind a mai napig hordják be a füstölt élelmiszert, ami igazán egyedi hangulatot kölcsönöz a templomnak. Gelencén az Árpád-kori, katolikus Szent Imre-templom XIV. századi falfestményei és kazettás mennyezete jelentenek egyedülálló látványosságot. Aki nem éri be e két templommal, azt a brassói Fekete-templom, Körösfő, a szász erődtemplomok, Zabola és még ezer más műemlék várják szerte Erdélyben.
Székelyderzs 60km, Gelence kicsit messzebb van, 180km.

  

7, A dél-erdélyi szász városok

A mára csupán néhány ezer fősre apadt és igencsak öregedő erdélyi szászok egykor Királyföld (vagy Szászok földje), a Barcaság és a Beszterce-vidék lakói voltak. Európában egydülálló erődtemplom-rendszert építettek ki és nekik köszönhetjük Erdély legszebb középkori városmagjait. Hét legnagyobb erődített városukról kapta Erdély német nevét (Siebenbürgen, "hét vár"), a szász erődtemplomok közül pedig Berethalom, Kelnek, Nagybaromlak, Prázsmár, Szászkézd és Szászfehéregyháza az UNESCO Világörökség része. Akinek nincs lehetősége valamennyi szász város meglátogatására, az Segesvárt, Brassót, vagy Nagyszebent, Európa 2007-es kulturális fővárosát válassza. A történelmi városmagok mellett a Szászok földjén Törcsvár (Bran) kastélya, Barcarozsnyó és Fogaras várai és a Fogarasi-havasok vidéke érdemelnek említést.
Parajdtól Segesvár 70km, Brassó 140km, Nagyszeben pedig 150km.

  

8, Csíksomlyó és a Gyimesek

A Csíksomlyói Kegytemplom a katolikus székelység és a teljes Kárpát-medencei magyarság Mária-kegyhelye és búcsújáró helye. Pünkösdkor hívek százezrei keresik fel a Szűz Máriát a kis Jézussal ábrázoló kegyszobrot, a Napba öltözött Babba Máriát és zarándokolnak el a Kis- és Nagy-Somlyó közti nyeregbe. Csíksomlyó ma Csíkszereda része, innen mindössze 30km a Gyimesek-völgye, szinte mesebeli határvidéke az egykori Magyar Királyságnak. A Gyimesek archaikus falvai, hagyományos településszerkezete, a csángók élő népzenei és népművészeti hagyományai felérnek egy időutazással. Gyimesbükkön a Rákóczi-vár romjai, a szépen rendbehozott egykor legkeletibb vasúti őrház és a még mindig helyén lévő egykori határkő várják az utazókat.
Csíksomlyó 90km a faháztól, a Gyimesek-völgye 130km.

  

9, Torockó

Erdély legszebb falva a betelepült székelyek által benépesült egykori bányászváros. A Székelykő csúcsai alatt helyezkedik el, éppen a hegynek köszönhetően, itt kétszer kel fel a nap. Jellegzetes faluképe, eredeti állapotukban megőrzött, fehérre meszelt házai és messze földön híres népviselete viszik hírét a világban. Europa Nostra díjas falu és Világörökség várományos. Aki Torockóhoz hasonlóan élő hagyományokkal bíró, más erdélyi településeket keres, az Széket és Kalotaszeg falvait keresse fel.
Torockó Tordától délnyugatra, Parajdtól 160km-re található.

  

10, A Medve-tó és a Szent Anna-tó

A csak 1875-ben kialakult, szovátai Medve-tó a világ legnagyobb heliotermikus tava. Természetvédelmi terület, de egy napközbeni pár órás pihentetést leszámítva engedélyezett benne a fürdés. Sós vízét a meddőség gyógyítására ajánlják, de reumatikus és gyulladásos betegségek kezelésére is alkalmas. A tündérek lakta Szent Anna-tó a vulkanikus Csomád-hegységben található. Érintetlen környezete, névadója legendája és hűs víze teszik az egyik legkedveltebb kirándulóhellyé. Közvetlenül mellette fekszik a Mohos-tőzegláp, a jégkorszakból itt maradt, szigorúan védett növények otthona. A Mohos-láphoz sokban hasonló fenyőkúti tőzegláp Korond közelében található. A Kárpátok vonulata, különösen a Retyezát gazdag az e két tóhoz hasonló tengerszemekben, apró tavakban.
Szovátafürdő 15km a faháztól, a Szent Anna-tó Tusnádfürdő közelében, a faháztól 140km-re található.

  

11, Székelyudvarhely

A magát "legmagyarabb" városként aposztrofáló Székelyudvarhely összetéveszthetetlen hangulatú diákváros. Főterén Orbán Balázs szobra, a székely hősökre emlékező Vasszékely és az Emlékezés Parkja állítanak emléket az elmúlt századoknak, központjában pedig talán végre lendületet kap a Székelytámadt vár régészeti feltárása. Határában áll az Árpád-kori Jézus szíve kápolna, illetve a székely mondákban is megénekelt Budvár és Csicser vár alig észrevehető romjai. A város szélén Szejkefürdő borvízforrása és székelykapui csábítanak pihenőre, a kapusor felett pedig Orbán Balázs síremléke előtt van alkalom fejet hajtani. Székelyudvarhely felé esik útba Korond, a székely fazekasság központja, illetve Farkaslaka, Tamási Áron szülőházával és síremlékével. Háromszéken járva, Kézdivásárhely sokban hasonló hangulatú, dicsőséges múltjára joggal büszke székely kisváros.
Székelyudvarhely mindössze 40km a faháztól.

  

És ha ezek közül a csodás helyek közül bármelyiket fel szeretnéd keresni, ajánljuk figyelmedbe kiadó faházunkat Parajdon, Székelyföld szívében, a székely Sóvidék kellős közepén!

(A képek javarészt sajátok, néhány forrása pedig a Wikipédia)