11 érdekesség Erdélyről

2014.05.14.

11 érdekesség Erdélyről, amikről vagy hallottál, vagy nem, de így egy helyen talán még sosem láttad.

1, Erdély neve a magyar „erdő elve”, azaz „erdő-elő” kifejezésből származik. Érdekes módon a latin Transylvania ennek éppen ellentéte, hiszen ez az „erdőn túl” megfelelője. Erdély románul Ardeal, vagy Transilvania, egyik esetben sem nehéz megtalálni a szó eredetijét. Németül Siebenbürgen (vagy a helyi szász nyelvjárásban Siweberjen), mely nevet az erdélyi szászok hét legnagyobb erődített városáról (Beszterce, Kolozsvár, Nagyszeben, Brassó, Medgyes, Szászsebes és Segesvár) kapta.


Sóvidéki tájkép

2, A mai Erdély tengerszint feletti legalacsonyabb és legmagasabb pontja között majdnem 2.500 méter a különbség. A Duna-menti Orsova a Bánságban mindössze 65 méterrel van a tengerszint felett, míg a Moldoveanu csúcs a Déli-Kárpátokban 2.544 méter, ezzel egyben Románia legmagasabb pontja is.


Kilátás a Hargitáról

3, Erdély teljes egészében a Duna vízgyűjtő területe, mégis egy kivételével összes folyója a Tiszába torkollik. Az Olt az egyetlen kivétel, mely a Déli-Kárpátokat a Vöröstorony-szorosnál áttörve, valóban a Dunába folyik.


A Kis-Küküllő Parajdon, még patakként

4, Erdélyben nincsenek nagy kiterjedésű természetes tavak. A három legismertebb természetes tó, a Szent Anna-tó (0,2 négyzetkilométer), a Gyilkos-tó (0,11 négyzetkilométer) és a Medve-tó (0,04 négyzetkilométer) együtt nagyjából hetvenszer férnének el a Velencei-tó vízfelületén.


A Medve-tó Szovátán

5, A Székelyföldön található ún. hegyközi medencék, azaz Gyergyó, Csík és Háromszék az egész Kárpát-medence leghidegebb területei. Télen nem ritka a -30 fokos hideg, a Kovászna megyei Bodzafordulót nem véletlenül hívják Kis-Szibériának.


Tél Erdélyben

6, Egész Európában a Keleti-Kárpátok erdőségeiben maradt fenn a legváltozatosabb növény- és állatvilág. Például a barna medve vadon élő európai állományának nagyjából 40%-a is a Kárpátok romániai vonulatának lakója.


Kilátás Rapsóné-várától

7, A majd másfél évszázadig fennálló, önálló Erdélyi Fejedelemségnek egyetlen székely származású fejedelme volt. Ő volt Székely Mózes, a Báthoryak hűséges katonája, aki mindössze három hónapig, 1603. áprilisától júliusban bekövetkezett haláláig viselte a fejedelmi címet.


Székely Mózes feltételezett alakja

8, Drakula „atyja”, az ír szerző Bram Stoker, nemhogy Erdélyben nem járt soha, de a román fejedelemségekben, vagy Magyarországon sem. A figurát Vámbéry Ármin, magyar keletkutató által elmesélt történetek alapján, kitartó könyvtári kutatómunkával hozta létre. A történelmi Drakula, Vlad Tepes, vagy apja után Vlad Dracul (fejedelemként III. Vlad) ugyan valóban Segesváron született, hiszen apját a törökpárti bojárok elűzték Havasalföldről, de sosem volt Erdély fejedelme. Fordulatos élete során Havasalföld uralkodója (és Mátyás király vazallusa) lett. Ahogy a Törcsvári-kastély (Bran) is magyar királyi vár volt, nem Drakula kastélya.


Vlad Tepes szülőháza Segesváron

9, Erdélyben a legnagyobb lélekszámú magyar lakosság Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában él. Persze a magyar lakosság részarányát tekintve lényegesen eltérő a sorrend, hiszen míg Hargita megye 85%-a, Kovászna megye 75%-a és Maros megye 40%-a magyar nemzetiségű, ez az arány Kolozs megyében már kevesebb, mint 20%.


A városháza Székelyudvarhelyen

10, A mai Erdély ha önálló állam lenne, nagyobb területtel rendelkezne, mint Portugália, Csehország, Hollandia, Belgium, Svájc, Írország, vagy éppen Magyarország. A történelmi Erdély területe 57.000 négyzetkilométer, a Partiummal, a Bánsággal és Máramarossal kiegészülve (általában ezt értjük ma Erdély alatt) 103.00 négyzetkilométer.


Erdély címere

11, A köztudattal ellentétben, Kolozsvár sosem volt Erdély fővárosa. Ellenben Gyulafehérvár és rövid ideig Nagyszeben igen.


A kolozsvári Szent Mihály-templom és a Mátyás-szobor

Most hogy már "mindent" tudsz Erdélyről, nézz körül oldalunkon, ahol részletes leírást találsz Erdély és Székelyföld turisztikai attrakcióiról, Parajd és környéke látnivalóiról és programjairól, illetve kiadó faházunkról.
Ha kedvet kaptál egy székelyföldi utazáshoz, itt tudsz rögtön szállást foglalni!

A képek döntő többsége saját, felhasználásuk előzetes engedélyhez kötött, néhány kép forrása pedig a Wikipédia.