A 10 legnagyobb kaland Erdélyben

2014.06.03.

Persze teljesíthetőek egyesével is, de a legjobb összekötni ezeket, ha erdélyi utazást szervezünk. Lesz, ami bármikor és rövid idő alatt teljesíthető, lesz viszont olyan is, amire évente csak egyszer, vagy hosszabb előkészítést követően lesz lehetőség.

Lássuk hát!

1, Utazás a Székely Gyorssal - különvonat a Csíksomlyói Búcsúba

A magyarság legnagyobb zarándoklata a Csíksomlyói Búcsú, gyökerei egészen 1444-ig nyúlnak vissza. Pünkösdkor hívek százezrei keresik fel a csoda tévő, Napba öltözött Boldogasszonyt, Babba Máriát a csíksomlyói kegytemplomban, hogy aztán a Nyeregben találkozzanak a körmenet alkalmával.
2008 óta indul különvonat magyarországi zarándokokkal, akik általában nemcsak a Búcsún vesznek részt, de felkeresik az egykori legkeletibb magyar őrházat is Gyimesbükkön, a Rákóczi-vár lábánál.

2, Több napos túra a hegyekben

Különösen népszerű a Fogarasi-havasok gerinctúra, mely tetszés szerint lehet 3-7 napos, hiszen a Déli-Kárpátok rengeteg csodálatos helyet rejt a csúcsok között. Szinte egész kis iparág alakult ki a Hargita, a Hagymás-hegység, a Csalhó, a Kelemen-havasok, vagy a Pádis túráinak vezetésére. Természetesen a kevésbé kitartóak számára rövidebb útvonalak, vagy tanösvények is rendelkezésre állnak.

3, Titkos helyek, ahol tündérek és lidércek laknak

A székely legendák számolaltlanul említik az ősi idők olyan helyeit, ahol valaha (vagy még ma is) tündérek, lidércek, vagy más mondabéli lények éltek. Rapsóné vára Parajdon, Tartód vára Székelyvarságon, Firtos vára Firtosváralján, Hargitaliget, a Mohos-, Buffogó-, vagy Fenyőkúti-(tőzeg)lápok mind elragadó célpontok.

 

4, Fürdés gyógyító erejű vizekben

A Szent Anna-tóban való fürdés egy évre ad védettséget a tó vízével érintkező testrésznek, a Medve-tó tudományosan is igazoltan gyógyító hatású, a parajdi sós fürdőket és iszapot pedig évszázadok óta alkalmazzák kúrákra. Erdélyben lépten-nyomon forrásokra, patakokra talál az utazó. Érdemes felkeresni a Maros, az Olt, a Kis- és a Nagy-Küküllő forrását, de felsorolni is nehéz hány sós és büdös (kénes) víz, mofetta, vagy friss forrás van a hegyek és dombok között. Borszék nevének említése nélkül e pont nem lehet teljes, de igazából nincs is olyan település, ahol ne fakadna (gyógy)forrás, vagy ártézi víz.

5, Medveles

Az európai barna medve vadon élő állományának majd fele a Keleti- és Déli-Kárpátok lakója. Tusnádon, Szovátán, Brassó környékén, de Parajdon is szép számmal élnek mackók, akik nem ritkán a városok, községek kukáinak "vendégei" is lesznek. Akik nem a szemétben turkáló állatokra kíváncsiak, azokat szervezett medve- és vadlesek várják a Hargitán, vagy a Görgényi-havasokban is. Medvén kívül farkas, hiúz, kisragadozók, ragadozó madarak, növényevő emlősök akadhatnak lencsevégre.

6, Naplemente egy esztenán

A hegyi legelők, fennsíki rétek közelében álló nyári szállások a pásztorok és a gondjaikra bízott állatok lakhelyei. Általában néhány órás (vagy rövidebb) gyaloglással elérhetőek, a szinte érintetlen természetben kínálnak olyan légkört és nyugalmat, amiről a városlakók már nagyon régen csak álmodozhatnak. Az esztenán szinte biztosan akad friss tej, túró, vagy sajt és biztosan lesz forrásvíz is a közelben. A különösen szerencsések a felkelő napot is megvárhatják.

 

7, A transzfogarasi út

A "Kárpátok géniuszának" lázálma valósult meg emberfeletti munkával a Fogarasi-havasokban. Az eredetileg katonai szállítási útvonal építése emberéleteket is követelt, ma már azonban szinte kizárólag turisztikai jelentősége van. Az út júniustól októberig van nyitva, egyébként a lavinaveszély miatt lezárják. Majd 600 viadukt, alagut és híd alkotja a lenyűgöző szerpentint. Kedvelt célpont a Bilea-tó, ahonnan a Déli-Kárpátok két legmagasabb csúcsa, a Moldoveanu és a Negoj is elérhetők.

8, Nemzeti ünnep egy székely városban

Aki csak teheti, úgy szervezze utazását, hogy részt vehessen egy nemzeti ünnepen Székelyföldön. A magyar és immár székely zászlók rengetege, az igazi ünnep hangulata és az ünneplő tömeg mind feledhetetlenek maradnak. Március 15. különösen Kézdivásárhelyen kihagyhatatlan, de Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, vagy bármelyik kisebb település is útba ejthető.

9, Várak, várromok és kastélyok felfedezése

Déva, Vajdahunyad, a fekete emlékű aradi vár, az erődtemplomok, a talán igazán újjá éledő Székelytámadt vár Székelyudvarhelyen, az ősszékely várromok az erdők takarásában, vagy a történelmi erdélyi arisztokrata családok kastélyai mind kiváló családi programokat kínálnak. A szebb napokat látott bonchidai Bánffy-kastély, vagy gyergyószárhegyi Lázár-kastély jelen állapotukban is lenyűgözőek. Törcsvár, Gernyeszeg, Marosvécs, Zsibó, Küküllővár mind az egykori nemesi mindennapokról mesélnek, a szász erődített városok pedig egész napos programnak is kiválóak.

 

10, Jégkorong mérkőzés Csíkszeredában

Ugyan a bukaresti Steaua évek óta tartó gyengélkedése kissé talán visszavette a szeredai Vákár Lajos Műjégpálya szurkolóinak "harci kedvét", de aki tudja, hogy mit jelentett a székelység számára egy Sportclub-Steaua mérkőzés, annak örökké a fülében maradnak a "Piszkáld ki" és a Székely Himnusz taktusai. Ma már ugyan nem a román csapatok a szeredaiak legnagyobb ellenfelei (hosszú évek óta, kis túlzással nincsenek egy súlycsoportban sem), de egy-egy rangadóra (ma már a MOL-Ligának köszönhetően akár magyarországi csapatok ellen is) mindenképpen érdemes ellátogatni.

Aki most döntött úgy, hogy eljön Székelyföldre, azonnal kattintson ide! : )

A képek mindegyike saját, kizárólag előzetes engedéllyel használhatók.