Vajdahunyad és a Szászok földje

2014.09.24.

Ugyan Székelyföldön az ősz is gyönyörű, a máris megérkezett hideg ellentételezéseként, a nyárra emlékező képekkel jelentkezünk.
Júniusban pár napos túrát tettünk Dél-Erdélyben. Vajdahunyad után Nagyszeben, a Fogarasi-havasok, Szászföld egyéb nevezetességei, végül Parajd "mellett" a Siklódi-kő voltak a megállók. Következzen sok-sok kép és pár mondat a túráról, kedvcsinálónak erdélyi programok tervezéséhez. 

A cikk alján komoly galéria található!

1, Első állomás - Vajdahunyad

A Mikszáth által a "várak várának" nevezett várkastély a Hunyadi család ősi fészke, Hunyadi János apja kapta Luxemburgi Zsigmondtól. A Hunyadiakat követően a Bethlen család építkezései alakították ki mai formáját, majd királyi, később állami tulajdonba került. Ma Erdély egyik legszebb középkori emléke, felújítása folyamatos és jelenleg is kifejezetten jó állapotban van.
Vajdahunyad a faháztól 230km.

2, Második állomás - Nagyszeben

A várost II. Géza alapította, már ekkor szász telepesekkel népesítették be. Gyorsan kereskedelmi és kulturális központtá vált, az évszázadok alatt Erdély legnagyobb szász városa is volt. A történelem során nagy csaták színhelye, dúlták tatárok, ostromolták Erdély fejedelmei, itt válaszották fejedelemmé Thökölyt és kénytelen volt behódolni Bem seregei előtt. A XIX. században rövid ideig Erdély fővárosa volt, 2007-ben pedig Európa Kulturális Fővárosa lehetett. Óvárosa gyönyörűen karban tartott, városfalainak és tornyainak jó része ma is áll.
Nagyszeben a faháztól 150km.

3, Harmadik állomás - Fogarasi-havasok

A Déli-Kárpátok, egyben Erdély és egész Románia legmagasabb vonulata. Két legmagasabb csúcsa a Moldoveanu és a Negoj, összesen hat 2500m feletti csúcsa mászható meg. Kettészeli a Transzfogarasi út, mely kizárólag nyáron járható, ez vezet fel a varázslatos Bilea-tóhoz, mely a legtöbb gerinctúra kiinduló- és célállomása. Túránk során (június végén) még komoly hófoltokkal találkoztunk.
A Bilea-tó a faháztól 190km.

4, Negyedik állomás - Fogarasi vár

A vár hadászati története igen gazdag, az impozáns várkastélyt birtokolták a leggazdagabb magyar nemesi családok ugyanúgy, mint bizonyos időszakokban a havasalföldi vajdák. Várkapitányai között is olyan neveket találunk, mint Tomori Pál, Kemény János, Majláth István, vagy Bethlen Gábor. Volt a Szász Universitas birtokában, 1715-től pedig egészen 1960-ig börtönként funkcionált.
Fogaras város 130km a faháztól.

5, Ötödik állomás - Kőhalom vára

Az egykori Kozd települést a tatárjárás elpusztította, ennek helyén létesült az először 1324-ben említett Kuholm, amit a korábbi faluhoz hasonlóan, szászok népesítettek be. A várat lakói folyamatosan fejlesztették, a környék lakossága számára századokon keresztül mentsvárként szolgált. Rákóczi kurucai harc nélkül vették be a szabadságharc folyamán, majd a vár jelentőségét vesztette. Ma a felújításoknak köszönhetően kiváló állapotban van, bár udvarai, szobái és egyéb helységei meglepő módon, gyakorlatilag teljesen üresek. Viszont konnektorok indokolatlan mennyiségben állnak rendelkezésre, minden egyes látogatható helyiségben.
Kőhalom a faháztól 85km.

6, Hatodik állomás - szász erődtemplomok

Az egykori Szászföldön ma is nagyjából 180(!), döntően evangélikus, műemléki erődtemplomot tartanak nyilván. Az UNESCO Világörökség státusznak köszönhetően, ezek közül Prázsmár (Prejmer), Szászkézd (Saschiz), Szászfehéregyháza (Viscri), Nagybaromlak (Valea Viilor), Kelnek (Calnic) és Berethalom (Biertan) evangélikus templomai a legismertebbek (hasonló védettséget élvez Székelyderzs (Darjiu) unitárius erődtemploma is). A mai Szeben és Brassó megyékben kis túlzással egymást érik az egykori szász műemlékek és olyan apró falvak, ahol valósággal megállt az idő. A Magyar Királyság egykori határvidéke ma is egészen különleges atmoszférájú vidék. A képeken sorrendben Szászbuda, Szászfehéregyháza és Szászkézd templomai szerepelnek.
Szászkézd, mely talán a legközelebbi erődtemplom, mindössze 70km a faháztól.

 

7, Hetedik állomás - a kakukktojás, a Siklódi-kő

A Szászok földjét elhagyva, Parajd és Alsósófalva felett található a Siklódi-kő. Tengerszint feletti 1025m magasságával a környék egyik legpazarabb kilátását biztosító kiránduló célpontja. Siklód Énlakához hasonló, szinte élő skanzen, élő tradíciók gazdag tárházával.
Siklód falu 15km a faháztól.

A lenti galéria képei kattintásra nagyobb méretben nyílnak meg és lapozhatók!