Bóklászások Parajd környékén és a Kis-Békás pataknál

2014.10.03.

A mindenki által ismert és érthetően igencsak szeretett székelyföldi látnivalók a megszokott útvonalakon kívül is rengeteg szépséget tartogatnak. A Békás-szorostól, a Bucsin-tetőtől, vagy a Parajd és Székelyudvarhely közti főúttól szó szerint pár méterre is gyönyörű helyek vannak. Most meg is mutatunk néhányat ezek közül.

A cikk végén galéria található, melyben valamennyi a cikkben szereplő kép megtekinthető!

Fenyőkút

A Fenyőkúti tőzegláp a Mohos-láphoz hasonló természeti jelenség. A tanösvény deszkapadlózatát nemrégiben újította fel a K.O.R.P.A. Egyesület, a deszkákon az adományozók nevei szerepelnek. A Fenyőkút és Pálpataka felé vezető út szinte végig az erdőben kanyarog, ezek a Korond feletti kistelepülések pedig máig őrzik az egykori elszórt településszerkezetet.

Útközben Fenyőkút felé

A Fenyőkúti-tőzegláp

Kis-Békás túra

A Békás-szorosban a Magyarok hídjánál kell kitérni a sárga sáv turista jelzésen a Kis-Békás patak medre felé, a pár órás túra levezet egészen a Gyilkos-tóhoz. A Békás-szoros sziklái, a hegyi rétek és kaszálók, az erdő és a tisztások mind gyönyörűek. Ugyan a patakon kétszer is elég bizonytalan hídon kell átkelni, de a látvány annyi helyen kápráztat el, hogy ez a kis kellemetlenség bőven megéri.

 Kis-Békás patak

 

Erdei gombák

Akármerre indul az ember az erdőbe - megfelelő időjárás esetén - lépten-nyomon gombákat fog találni. Nem véletlen az országutak mellett mázsaszámra árult rókagomba, ez is az erdők ajándéka. A legjobb helyeket általában gyorsan megszedik a helyismerettel rendelkező erdőjárók, de pár óra alatt bárki megtalálhatja és meg is szedheti a vacsoráravalót. Fogyasztás előtt természetesen erősen ajánlott gombavizsgáló igénybevétele! Még a gyakorlott gombászt is meglepheti, hányféle gombával fog találkozni és milyen elképesztő mennyiségben.

 

Erdőjárás Parajd határában és a Bucsin felé

Ha a Kis-Küküllő mentén elindulunk felfelé a háztól, a patak mentén is jobbnál-jobb kirándulóhelyeket találunk. Rapsóné vára az 5-ös kilométerkőtől érhető el, de aki csak az erdőben szeretne bóklászni, rengeteg ösvény, tisztás és rét található a környéken. Meg persze Bucsinfalu, aztán feljebb már a Kis-Küküllő forrása és a tető. És persze gombákat errefelé sem lesz bonyolult találni.

 

Ha kedvet kaptál hasonló túrákhoz, szállást akár rögtön foglalhatsz is, ha erre a linkre kattintasz!

A galéria képei kattintásra nagy méretben nyílnak meg, a galéria pedig lapozható.