Brassó és környéke

2014.10.23.

Törcsvár, Brassó és környéke, illetve néhány szász erődtemplom elég korai indulás és némi kompromisszumok árán, akár egy napos kirándulás keretében is teljesíthetőek Parajdról. Persze ebben az esetben messze nem fog minden látnivaló beleférni, ám ha valakinek csak egy nap áll rendelkezésére, így jól tele lehet pakolni élményekkel.

1, Törcsvár

Szívem szerint azt mondanám, hogy akár ki is hagyható, annyira ellentmondásos a kastély meglátogatása. Magyarként fájó pont, hogy az egyébként magyar királyi vár történetéről csak nyomokban lehet a helyszínen információt vadászni. Mai gazdái nem tartották érdemesnek arra, hogy évszázados történetéről megemlékezzenek, a szobák és tablók szinte kizárólag a román királyi család néhány évtizedes itt tartózkodásáról szólnak. Meg persze Drakuláról, aki talán járt itt, vagy néhányszor látta messziről, de sok köze a kastélyhoz egyébként nincs.
Maga a kastély hangulatos, szépen rendbentartott, környéke impozáns, a szoros és a környező hegyek gyönyörűek. A tömeg viszont szinte elviselhetetlen, bár a belépő román viszonylatban borsos. A falu egy zsibvásár, az árusok portékái azonban jórészt méltatlanok a hely szelleméhez. A kastélyon kívül az egykori vámházban berendezett múzeum és a skanzen várják a látogatókat.
Törcsvár a faháztól 160 kilométer.

 

2, Barcarozsnyó

Az egykori vár szépen karbantartva magasodik a völgy fölé, hollywoodi "Rasnov" felirata viszont kifejezetten illúzióromboló. A szerpentinre traktorok vontatta kirándulójárattal van lehetőség felhajtani, egyébként gyalog is könnyedén teljesíthető a vár megközelítése. Fent aztán néhány árus és korhűnek szánt jelmezbe öltözött mutatványos igyekezne a turistákat szórakoztatni, de a vár látogatására így is nehéz egy óránál több időt szánni. A kilátás - ahogy az Erdélyben megszokott - gyönyörű, az erdőben pedig ottjártunkkor éppen valamiféle dinaszaurusz-park építése folyt. A feltételezhetően életnagyságú műanyag dinók bizonyára nagyot fognak lendíteni a környék idegenforgalmán.
Barcarozsnyó 150km a faháztól.

3, Brassó

Az egykori szász nagyváros óvárosa rendezett, kifejezetten hangulatos, akár több napra is le tudja kötni az errejárókat. A Fekete-templom, a Városháza a főtéren, a fellegvár, a kilátás a Cenk-hegyről, vagy a sikátorok, az egykori városfalak, városkapuk és tornyok némaságukban is sokat elárulnak a szász lakosságát mára már elvesztett város egykori hangulatáról. Egyébként Brassó lakosságának majd 10%-a magyar, vendéglátóhelyeken könnyen előfordulhat, hogy magyarul fognak válaszolni a mindenféle nyelveken próbálkozó látogatónak.
Brassó a faháztól 140 kilométerre van.

  

4, Szászhermány

Prázsmár felé minimális kitérővel érhető el ez az erődtemplom, turisták kevésbé látogatják, mint nevesebb társait, így tömegre egyáltalán nem kell számítani. Aki más erődtemplomokat már bejárt, sok újdonságot itt nem fog találni, az épületegyüttes viszont szépen rendezett.
A faháztól Szászhermány 140 kilométer.

5, Prázsmár

UNESCO Világörökség státuszának köszönhetően az egyik legismertebb műemlék Szászföldön, kétség kívül a Barcaság egyik legjelentősebb erődtemploma. Sajátos hangulata van, a vastag falakban helyett kapott szobák (szalonnakamrák) tárolóhelységek, melyeket az támadások elől ide menekülő falubeliek családonként használhattak. Különlegesek a védművek, sőt a falak még egy iskolatermet is rejtenek. A templom maga egyebek között XV. századi szárnyasoltárával emelkedik ki társai közül. A faluban és környékén egyébiránt rengeteg forrás tör felszínre, az egykori vizesárkot is ezek táplálták.
Prázsmár a faháztól 145 kilométer.

Brassó környékén a fentieken kívül a zernyesti medverezervátum, Brassópojána (Poiana-Brasov), vagy a számtalan kirándulási és túra lehetőség (Királykő, Bucsecs-hegység) érdemelnek még említést. Parajdra visszafelé útba ejthető akár Sepsiszentgyörgy, akár Homoród, Kőhalom, Szászfehéregyháza, Szászkézd, vagy Segesvár is.

Ha most kaptál kedvet erdélyi nyaraláshoz, vagy kiránduláshoz, szállást itt foglalhatsz!

A képek sajátok, felhasználásuk előzetes engedélyhez kötött. A galéria képei kattintásra nagyban nyílnak meg és lapozhatók.