Ősz Udvarhely- és Marosszéken

2015.10.01.

Sokszor mondjuk, hogy Erdély talán ősszel a legszebb. De hogy a Sóvidék ilyenkor a leghangulatosabb, az egészen biztos.

Szeptember végén még az utolsó melegebb napokon jártunk körbe néhány olyan emblematikus helyszínt, ami nyáron zsúfolásig telt turistákkal, ilyenkor viszont csendes és a legszebb arcát mutatja. Nem hiába mondjuk, hogy Parajdra és a Sóvidékre, szeptemberben érdemes igazán ellátogatni.

  

A fák kezdenek zöldből sárgába, aranyba és rozsdába fordulni, bőgnek a szarvasok, de a nap még jó melegen süt napközben. A szerencsésebbek gyönyörű bikákat láthatnak a hegyekben, de medvelesre is érdemes még elmenni, vagy akár medve karmokat is találhatunk az erdőben.

  

Persze a ház körül is minden rendben, még zöld a kert és kellemesen lehet sütögetni. Vagy felmenni egy esztenára némi friss sajtért.

  

A szovátai tavak körül sétálva csak néhány turistát látni, alig néhányan lézengenek a kisvárosban, pedig a Rózsák útján a villák ugyanolyanok, mint nyáron, a Tivoli-tó, a Medve-tó, vagy a kisebb sós tavak is ugyanúgy néznek ki, mint amikor hemzsegnek a vendégek.

  

Érdemes elkanyarodni Székelyszentlélek és a Gordon-tető felé, ahol a kilátóból belátni fél Udvarhelyszéket. És ilyenkor nagy esély van rá, hogy jó ideig egyedül élvezhessük a gyönyörű kilátást.

  

Mivel a csordákat és nyájakat már lentebb hozták a hegyekből, lépten nyomon pásztorokba és legelő állatokba lehet botlani. Tele vannak velük a domboldalak és a tetők.

  

A Parajddal szomszédos Felsősófalva nyáron sincs a turista utak megállói között, ilyenkor még az egyébként jelentős átmenő forgalom sem zavaró. Érdemes felsétálni a Kodáros-dombra, megnézni a templomot, vagy sétálni egyet a hagyományos porták között.

  

Akik városlátogatást terveznek, Székelyudvarhely mellett Marosvásárhely lehet kézenfekvő megoldás. Utóbbi helyszínen a főtér mellett a Vártemplomot érdemes megtekinteni, de a város valamennyi magyar emléke megér egy-egy rövid sétát.

  

További képekért kattintsd végig galériánkat és hidd el, Székelyföldre ősszel is érdemes ellátogatni. Ha nem ekkor érdemes csak igazán!
A galéria képei kattintásra nyílnak meg és végiglapozhatók, külön felhívnánk a figyelmet a "hagyományos" székely hűtőre ; )