"City break" Erdélyben - a 10 legérdekesebb város

2016.04.22.

A 10 legérdekesebb város Erdélyben, ahol egy-egy napot (vagy akár többet is) érdemes eltölteni. Minden célállomás elérhető a Parajdi faházból, vagy útközben Parajdra jövet-menet!

1, Székelyudvarhely

A "székely anyaváros" főtere és óvárosa, illetve középkori emlékei is gyakran látogatott látnivalók. A város határában szinte minden utazó felkeresi Orbán Balázs sírját és az oda vezető székely kapukat Szejkefürdőn. A központban álló Székelytámadt várat mindenki ismeri, de ma már Budvárhoz és Csicser vár egykori sáncaihoz is tanösvény vezet. Székelyudvarhely híres iskolaváros, a városban rengeteg a fiatal diák.

  

2, Marosvásárhely

A "székely főváros" megannyi magyar műemléke miatt érdemes látogatásra. A városháza (Közigazgatási Palota), a Kultúrpalota, a Vártemplom és a felújított várnegyed mellett a Teleki-téka, a Rózsák-tere szecessziós és barokk épületei, a templomok és az egyetemi épületek a legkedveltebb célpontok. Az éppen kisebbségbe került magyarság helyi történelmének számos köztéri szobor is emléket állít.

  

3, Csíkszereda

Hargita megye székhelye, Székelyudvarhely örök konkurense. A város a hozzá tartozó Csíksomlyóval, jégkoroncsapatával és sörével vívott ki nagy népszerűséget, bár utóbbi esetén az elmúlt években sok ellentmondásos esemény rombolja a korábbi nimbuszt. A város jellegzetes épületei a Mikó vár, a Márton Áron Gimnázium és a Milleniumi templom. Bár belvárosát a szocializmus sajnos örökre elcsúfította, a csíksomlyói búcsúnak is köszönhetően ma is tömegek célpontja.

  

4, Kolozsvár

Bár sokan úgy gondolják, a kincses város sosem volt Erdély fővárosa. Kolozsvár Mátyás és Bocskai, illetve az unitárius vallás szülővárosa. A főterén álló Mátyás szoborcsoport tulajdonképpen Erdély egyik jelképe is. Kolozsvár kulturális és oktatási központ, múzeumai közül a plébánia "kertjében" található Szervátiusz múzeum az egyik legérdekesebb. Emblematikus helyszínek a Házsongárdi temető, Mátyás szülőháza, a Farkas utcai templom, a Séta-tér, vagy a fellegvár, de sok egyéb látnivaló is található a helyenként még ma is álló várfalakon belül.

   

5, Brassó

Az erdélyi szászok egyik egykori központja ma Erdély harmadik legnépesebb városa. Egykori falai, kapui és bástyái közül több ma is áll, óvárosának minden szeglete hordozza szász múltja emlékét. A Fekete templom és a városháza a város jelképei, de a fellegvár, a Cenk-hegy és a városhoz tartozó Brassópojána is kedvelt turisztikai célpontok. Brassóról és környékéről egy hosszabb beszámolónk itt található.

   

6, Nagyszeben

Európa 2007-es kulturális fővárosa egykor az erdélyi szászok legnépesebb települése volt. A kulturális fővárosi címnek köszönhetően óvárosa gyönyörűen felújított. A Nagy- és Kispiac terek, az evangélikus templom, a város ma is látható bástyái az utóbbi években rengeteg látogatót vonzottak. Érdekes látványosság az óvárosban a Hazugok hídja. Szászföldről (közte Nagyszebenről) részletesebb útleírásunk itt található.

  

7, Segesvár

Történelmi központja az UNESCO Világörökség része, Óratornya a város jelképe. Itt található Vlad Tepes szülőháza, így sajnos minden Drakuláról szól a turisztikai övezetben. Magyar utazóknak szinte kötelező a közeli Fehéregyháza felkeresése, ahol a segesvári csata emlékműve és Petőfi kis emlékmúzeuma találhatók.

  

8, Temesvár

A Bánság és Temes vármegye központja mindig is igazi multikulturális város volt. 1989-ben a romániai forradalom kirobbanásának színhelye lett, de Dózsa Györgyöt is itt végezték ki 1514-ben. A "Kis Bécsnek" is nevezett városban több, mint 100 hektár park és zöldövezet található. A Losonczy (vagy Dóm) tér a város egykori központja, ma is kedvelt találkozóhely. Egykor híres várából vizont alig valami lelhető fel. Ismert célpontok még a Lloyd-sor és a Béga parti sétányok.

  

9, Kézdivásárhely

Kézdiszék központja jellegzetes székely kisváros. A Gábor Áron nevével is fémjelzett 1848-49-es háromszéki ellenállás városa, bár a híres ágyúkból sajnos egyetlen másolat található a városban (az egyetlen eredeti egy bukaresti múzeum raktárában porosodik). Egykor messze földön híres céhek városaként tisztelték, ma elsősorban ún. udvarteres szerkezetű főtere és hősies múltja miatt számíthat a látogatók érdeklődésére. Céhtörténeti Múzeuma és a népviseletekbe öltöztetett babák kiállítása egyedi látnivalók.

  

10, Nagyvárad

Szent László és Ady városát minden magyar utazó útba ejti, aki a 4-es és M3-as utakon érkezik Erdélybe. Mégis csak kevesen állnak meg megcsodálni barokk belvárosát, vagy a felújított vár épületeit. A Sebes-Körös parti paloták, az egyházi és irodalmi emlékek, illetve gazdag építészeti értékei a legfontosabb vonzerői a magyar történelem egyik legjelentősebb városának. Az egyre fogyatkozó magyar lakosság (arányában már csak negyede a városnak) a törtenelem megmásításának rémével is kénytelen folyamatosan küzdeni, sajnos jó példa erre az egykor a főtéren álló Szent László szoborcsoport kálváriája.

  

A kimaradt városoktól (pl. Gyulafehérvár, Arad, Medgyes, Sepsiszentgyörgy, stb.) ezúton kérünk elnézést, de egy szubjektív lista már csak ilyen. A városokon kívül, ismerj meg további 11 helyet Erdélyben, amit látnod kell!
Ha pedig kedvet kaptál az utzáshoz, nálunk akár rögtön foglalhatsz is.
A képek többsége saját, a többi forrása a Wikipédia.