Erdély Amerikában

2014.01.13.

Tudtad, hogy a tizenhárom Észak-amerikai kolónia mellett, akik 1776-ban kikiáltották függetlenségüket, volt egy tizennegyedik is? Márpedig létezett és nem is akárhogy hívták: a neve Transylvania volt.

Jó száz évvel korábban, hogy Bam Stoker, a Dracula írója elképesztő sikert ért el regényével és azóta is levakarhatatlan képzettársítással látta volna el Erdélyt, a függetlenségét kikiáltó tizenhárom Észak-amerikai brit kolónia mellett létezett egy hivatalosan el nem ismert tizennegyedik is. Ezt Transylvania-nak hívták, a mai Kentucky és Tennessee államok területén hozta létre a Transylvania Company tulajdonosa, Richard Henderson. Egészen pontosan, megvásárolta a területet a cherokee indiánoktól és arra számított, hogy a britek áldásukat adják rá, hogy autonóm területként felügyelje azt, ugyanúgy, ahogy William Penn tette azt a mai is létező szövetségi állam, Pennsylvania esetén (már itt is az a fránya autonómia...). Henderson számításaiba azonban hiba csúszott, az ügyletet érvénytelenné nyilvánították, a területre pedig Virginia állam tette rá a kezét.

Ha nem így történt volna, ma azt mondanánk, hogy Nashville, a country fővárosa Transylvaniában van, ahogy a legjobb versenylovak a Transylvania Derbyn versenyeznének - ezt ma mindeki Kentucky Derby-ként ismeri.

Transylvania tehát nem lett az Egyesült Államokat alapító tagállama, Észak-Karolina nyugati csücskében azonban mindmáig létezik Transylvania County, ami tulajdonképpen a megyének felel meg a helyi közigazgatásban. Mivel hegyes-völgyes, dimbes-dombos, vadregényes terület és saját magát a "vízesések hazájaként" hirdeti, felmerül a gyanú, hogy erdélyi kivándorlóktól kapta-e a nevét.

Sajnos mindenkit el kell keserítenünk, sem a majdnem tagállam, sem a mai megye nevének nincs szinte semmi köze Erdélyhez. Kizárólag arról van szó, hogy a latin "trans" (túl, mögött) és "sylvania" (erdő) szavak annyira pontosan írták le, amit az egyre újabb területek felé terjeszkedő telepesek láttak, hogy mindkét területnek ugyanaz lett a neve, mint az őseink által benépesített "erdő-elvének".

A két amerikai Transylvania térképen (kattintásra nagyban nyílik meg):